God jobenergi giver godt helbred

Er din arbejdsplads et fedt sted at være? Et sted, hvor du er engageret i dine opgaver og har det godt med dine kolleger? Hvis svaret er ja, så har du med stor sandsynlighed også et bedre helbred, end hvis du slæber dig på arbejde. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Tegning: Gitte Skov

Bedre søvn, færre sygedage og godt humør er blandt gevinsterne hos de medarbejdere, der trives på jobbet.

01. september 2016

Er din arbejdsplads et sted, du omtaler positivt, og som byder på meningsfulde opgaver og anerkendelse? Kan du svare ja, er du formentlig også begunstiget med en god nattesøvn, færre sygedage og god energi, når du har fri.

Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), hvor godt 5.000 medarbejdere inden for ældreplejen har medvirket.

Thomas Clausen, en af forskerne bag undersøgelsen, er glad for, at der nu er dokumentation for en klar sammenhæng mellem positivt engagement og trivsel.

”Det giver et klart signal om, hvor vigtigt det er at arbejde for et godt psykisk arbejdsmiljø. Det genererer ressourcer til at håndtere nogle af de belastninger, som arbejdslivet også byder os,” siger han.

Læs også: Sådan får I arbejdsglæden tilbage


Der har været en tendens til, at problemer med psykisk arbejdsmiljø er blevet til medarbejdernes problem, men vi ser heldigvis, at flere nu har fokus på den organisatoriske robusthed.

Lene Møller Hvid, psykolog i virksomheden Alectia

Robuste arbejdspladser

Lene Møller Hvid løser som psykolog i virksomheden Alectia opgaver inden for arbejdsmiljø. En klar vision fra ledelsen om, hvor man som arbejdsplads vil hen og fokus på, hvordan kerneopgaverne løses bedst muligt kan ifølge hende løfte arbejdsglæden.

”Det kan være lavpraktiske ting som, at medarbejderne får mulighed for at diskutere, hvordan man får det bedste overlap mellem dag- og aftenholdet. Det kan både afhjælpe frustrationer over dårlig kommunikation og bidrage til, at alle oplever, at der er mening i det, man gør,” siger hun.

Lene Møller Hvid oplever, at flere arbejdspladser har fået et mere helhedsorienteret syn på, hvordan man styrker arbejdsglæden.

”Vi ser en tendens til, at man tænker på måden at organisere arbejdet på frem for at tro, at problemerne kan fikses ved at sende enkelte medarbejdere til psykolog.”

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk