Privat plejefirma erkender underbetaling
Det private plejefirma DK-Pleje har overfor Lyngby-Taarbæk kommune forklaret, at de overholder de overenskomstmæssige forhold. Det passer bare ikke. Det erkender firmaet nu, efter kommunen har bedt om dokumentation.
Af
Lars Borking
28. juli 2016
Det private plejefirma DK-Pleje, som FOA har varslet konflikt imod, betaler ikke løn under sygdom. De fleste medarbejdere er ansat på timeløn, og tillæg for aften- og natarbejde er for lave.
Da Lyngby-Taarbæk kommune lavede en aftale med det private plejefirma DK-Pleje skete det ellers på den klare betingelse, at firmaets medarbejdere ikke blev underbetalt.
Reglerne i kommunen er sådan, at de private leverandører skal sikre medarbejderne løn og arbejdsvilkår, der som minimum svarer til den kollektive overenskomst på området.
Ingen løn under sygdom
En aktindsigt viser, at DK-Pleje på et møde med kommunen i juli gennemgår, hvordan de ikke overholder reglerne.
Direktør Benjamin Ait Ahmet forklarer til kommunen, hvordan firmaet ikke udbetaler løn under sygdom, hvordan firmaet primært ansætter folk på timeløn, ikke månedsløn, og at der for de fleste medarbejdere ingen pensionsordning er i firmaet.
Alle tillæg for søgnehelligdage, aften, nat, weekender og overarbejde er lavere end, hvad de burde, der er kortere ferie end på overenskomst. Der er ikke fuld løn under barsel og et opsigelsesvarsel på en uge efter de første tre måneder.
Kommunens konklusion er klar: DK-Pleje lever ikke op til arbejdsklausulen, og det skal de gøre, hvis samarbejdet skal fortsætte. Omvendt erkender DK-Pleje, at de godt er klar over, at der skal ske “nogle justeringer i de aftalte vilkår for de ansatte”.
Dokumentationen halter
Op til mødet med kommunen har direktør Benjamin Ait Ahmed ellers fastholdt, at firmaet arbejdede efter reglerne.
Aktindsigten viser, hvordan han i et brev til Lyngby-Taarbæk den 11. maj forsikrer, at DK-Pleje “overholder de overenskomstmæssige forhold”. Men da kommunen beder om dokumentation, falder den påstand fra hinanden.
Plejefirma lover pension
DK-Pleje forsøger nu at komme kommunen i møde. Benjamin Ait fortæller, at firmaet er ved at lave en pensionsordning, og at denne vil blive indført med tilbagevirkende kraft fra den 1. maj, hvor aftalen med Lyngby-Taarbæk startede.
Over for kommunen siger Benjamin Ait, at firmaet vil indføre en pensionsordning med et bidrag på 4,5 procent.
Men det er ikke nok til at leve op til reglerne, og i dag melder Benjamin Ait, at DK-Pleje indenfor de nærmeste tre uger indgår en overenskomst med KRIFA, med en pensionsordning til medarbejderne på 12,8 procent.
Sagen er alvorlig for DK-Pleje, fordi reglerne er sådan, at hvis firmaet ikke bringer forholdene i orden risikerer de bod og i yderste konsekvens, at aftalen med kommunen bliver opsagt.
Direktør Benjamin Ait Ahmet har ikke ønsket at kommentere på samarbejdet med Lyngby-Taarbæk kommune andet end, “at det fungerer fint”.
FOA har varslet konflikt i mod plejefirmaet per 1. september.