Ældre fra plejecentre går selv i marken
Plejecentrene i Odsherred Kommune sender de gamle i marken efter afgrøder. Det er en del af et midlertidigt projekt, der blandt andet skal højne appetitten hos de ældre beboere.
29. juli 2016
På en jordbærmark et sted i Odsherred kravler 92-årige Rita rundt på alle fire og plukker de modne bær.
Det startede med, at hun gik foroverbøjet rundt mellem jordbærplanterne, men det kunne den gamle ryg ikke holde til. Så nu kravler hun rundt i halmen mellem de lange rækker af planter.
"Det kunne jeg alligevel ikke stå for," siger hun med stort smil og gestikulerer mod jordbærrene.
De ældre skal være med i hele processen fra planlægning af måltidet, optagning af kartofler og gulerødder på marken, til forberedelse af maden og selve madlavningen.
Projektets formål er at fremme glæden og interessen for madlavningen og skærpe appetitten hos plejehjemsbeboerne, hvoraf mange er småt spisende.
De gode råvarer fra markerne i Odsherred får hjælp af både fløde og smør. Det fortæller Tine Clausen, som glæder sig over projektet.
De plejecentre, som deltager i projekt Jord til Bord, skal dokumentere det med blandt andet fotografier. De kan også lave videooptagelser eller små fortællinger og vedlægge opskrifter, råd og tips fra gamle dage.
Det startede med, at hun gik foroverbøjet rundt mellem jordbærplanterne, men det kunne den gamle ryg ikke holde til. Så nu kravler hun rundt i halmen mellem de lange rækker af planter.
"Det kunne jeg alligevel ikke stå for," siger hun med stort smil og gestikulerer mod jordbærrene.
Over 200 ældre går i marken
Rita er bare en af de 240 ældre fra plejecentrene i Odsherred Kommune, der nyder godt af projekt Jord til Bord, der med støtte fra Sundhedsministeriet skal bidrage til bedre ernæring til de ældre.De ældre skal være med i hele processen fra planlægning af måltidet, optagning af kartofler og gulerødder på marken, til forberedelse af maden og selve madlavningen.
Projektets formål er at fremme glæden og interessen for madlavningen og skærpe appetitten hos plejehjemsbeboerne, hvoraf mange er småt spisende.
Duft af mad og inddragelse
Selvom det er en ernæringsassistent og økonoma, der er projektkoordinator, og maden bliver både sund og nærende, er det ikke kaloriefattig mad, der skal fremstilles. Tværtimod.De gode råvarer fra markerne i Odsherred får hjælp af både fløde og smør. Det fortæller Tine Clausen, som glæder sig over projektet.
Mad vækker minder
"De fleste holder af mad og kan godt lide at fremstille, spise eller tale om den. Hos de ældre vækker det gode minder, når man kan se, smage og dufte og få en snak om, hvordan man selv gjorde, eller ens mor gjorde, når hun skulle røre frikadellefars eller stege æbleflæsk," siger Tine Clausen.De plejecentre, som deltager i projekt Jord til Bord, skal dokumentere det med blandt andet fotografier. De kan også lave videooptagelser eller små fortællinger og vedlægge opskrifter, råd og tips fra gamle dage.