Børn med traumer skal opdages tidligere

Ifølge professor Ask Elklit fra Videnscenter for Psykotraumatologi (SDU) har 13 procent af alle danskere været udsat for overgreb i barndommen. Meget få af disse traumer opdages i skolealderen. Colourbox

København og Gladsaxe klæder som de første kommuner i landet ansatte på til at arbejde systematisk med at hjælpe børn med traumer.

14. juli 2016

Rigtig mange børn i skolealderen går rundt med traumer, som ingen opdager, viser ny forskning fra Syddansk Universitet (SDU). Det kan få alvorlige konsekvenser for børnene, siger psykolog Michael Ulrich, der også er leder af PsykologHuset i Københavns Kommune:

“Når et barn er traumatiseret, kan det ikke lære og ikke udvikle sig ordentligt, for hjernen bruger al energien på at være bange. De børn bliver tabt i uddannelsessystemet og socialt.”

Derfor er København og Gladsaxe som de første kommuner i landet på vej med et forsknings- og udviklingsprojekt, der skal hjælpe familiebehandlere, psykologer og pædagogisk personale med at spotte udsatte børn og unge med traumer. Projektet Styrket læring, bedre skolegang er støttet af Egmont Fonden, og SDU står bag forskningsdelen.

Læs også: Her får børn med traumer hurtigt hjælp

Traumet skal vækkes på en tryg måde

Michael Ulrich, psykolog og leder af psykogloghuset

Brug for ‘tryg’ behandling

Projektet indeholder blandt andet efteruddannelse i en ny metode.

“For at et barn kan bearbejde et traume, er det vigtigt, at det er stabiliseret og modtagelig for behandling. Det vil metoden ‘sleeping dogs’ hjælpe os til. De sovende hunde, altså traumet, skal vækkes på en tryg måde,” siger Michael Ulrich.

Socialborgmester Jesper Christensen (S) er glad for projektet:

“Det afgørende er, at vi som kommune både er i stand til at identificere børnenes traumer og håndtere dem. Projektet er et vigtigt redskab til at få helet nogle af de sår, som børnene ulykkeligvis har fået i livet.”