Hver femte ulykke hos ansatte i ældreplejen skyldes fald
Snubleulykker er skyld i, at over 500 ansatte i ældreplejen fra 2011-2014 har været sygemeldt i mindst tre uger. Folk skal være mere bevidste over risici, siger arbejdsskadekonsulent i FOA.
23. juni 2016
Glatte gulve efter vask eller isglatte fliser, der ikke er blevet saltet om vinteren, er skyld i, at mange ansatte i hjemmeplejen og på plejecentre snubler eller falder.
Næsten hver femte alvorlige ulykke på døgninstitutioner og i hjemmeplejen skyldes snublen, glid eller fald. 521 ansatte i ældreplejen er kommet så slemt til skade i en snubleulykke i årene 2011-2014, at de har været sygemeldt i tre uger eller mere. Det viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet over anmeldte arbejdsulykker.
"Vi har lige haft en sag med et medlem, som gled på gulvet, fordi det var blevet vasket. Der var ikke blevet varslet ordenligt om, at gulvet var glat, så hun faldt og brækkede benet," siger Per Grieger-Rene, som er arbejdsskadekonsulent i FOA.
Bevidsthed kan forebygge ulykker
Ifølge arbejdsskadekonsulenten handler det om at forudse, hvor ulykkerne kan ske for derefter at se på, hvordan man kan forebygge det.
"Mange tænker ikke over, at de kan komme til skade. De tænker, det er hændelige uheld, som de ikke kan gøre noget ved. Men det er lodret forkert,” siger Per Grieger-Rene.
Arbejdsskadekonsulenten foreslår, at sundhedspersonalet i hjemmeplejen for eksempel kører på trehjulede cykler, der giver bedre støtte i glat føre. Men forslaget er ikke faldet i god jord.
"De ansattes reaktion er ofte ’tror du, jeg er dum? Hvad skulle det gøre godt for?’ Og arbejdsgiveren siger, at det er for dyrt. Men jeg tror, at otte ud af ti snubleulykker ville kunne forebygges, hvis man begyndte at tænke lidt mere bevidst over de risici, der kan være," siger han.
Store personlige konsekvenser
Det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdsmiljøet er i orden. Men som medarbejder skal man også påtale det over for lederen, hvis der er noget, der kan forbedres eller er direkte farligt, fortæller arbejdsskadekonsulenten.
"Det er dig, det kommer til at gøre ondt på, hvis du kommer til skade. Og det kan have store personlige konsekvenser, der kan ændre dit liv. Desværre ser vi folk, der kommer så slemt til skade, at de ender i en kørestol," siger han.