Få kvadratmeter: Sådan skaber vi plads til børnenes leg

Om sommeren, og når vejret egner sig til det, volder få indendørs kvadratmeter ikke problemer i daginstitutionen Kernehuset. Så kan børnene nemlig lege og spise udenfor. Her ses pædagogisk assistent Evy Lindbjerg (tv.) og pædagog Cecilie Olsen (th.) med en gruppe børnehavebørn. Jørgen True

I daginstitutionen Kernehuset er pladsen trang. Derfor arbejder personalet bevidst med at skabe mere rum til børnene udendørs.

10. maj 2016

Fire piger sidder ovenpå et lille rundt bord og hvisker og fniser. I den tilstødende garderobe er seks børn klædt på og klar til at gå ud. Med få kvadratmeter indendørs bruger den integrerede daginstitution Kernehuset legepladsen og naturen til at skabe mere plads til børnene.

“Hvis vi skal være kreative og male, kan det være svært for børnene at fordybe sig, når vi er 12 på en stue. Så deler vi dem op, så nogen i stedet går på legepladsen,” siger pædagogisk assistent i vuggestuen Evy Lindbjerg.

Daginstitutionen på Nørrebro i København lever akkurat op til de kommunale pladskrav med to kvadratmeter per børnehavebarn og tre kvadratmeter per vuggestuebarn. Det har de lært at indrette deres pædagogik efter. For eksempel bliver legepladsen brugt som det fællesrum, de ikke har indendørs.

Læs også: Pladsmangel i daginstitutioner hæmmer børns leg

Vinteren kan udfordre

Hver morgen starter alle ude. Om det er sommer eller vinter. Men kulde og slud kan mindske muligheden for at komme ud resten af dagen.

“Om vinteren er der mindre albuerum og større grobund for konflikter. Børnene kan komme til at gå ind i hinandens lege og ødelægge det teselskab, en anden lige har dækket op til. Selvom det ikke er intentionen, kommer konflikterne, fordi der er mange børn på lidt plads,” siger pædagog i børnehaven Cecilie Olsen.

For at imødekomme den begrænsede plads låner de hinandens stuer på tværs af institutionen. Personalerummet tages også i brug til at læse historier for de mindste.

Rykker rundt på møblerne

For de ansatte handler det om at være strategiske med pladsen. For nylig havde børnehaven en danseinstruktør ude. Der blev alle møbler rykket ind i det ene rum for at kunne danse i det andet rum, fortæller Cecilie Olsen:

“Vi kan godt skabe rum for, at der er nogen, der kan udfolde sig lidt mere fysisk indenfor. Men så fjerner vi muligheden for at være i det andet rum. Det begrænser børnenes muligheder for at lege og mosle rundt.”

Kernehuset prioriterer derfor udelivet højt. Både for at give børnene en glæde ved naturen og for ikke at lade sig begrænse pædagogisk af de få kvadratmeter.