FOA kræver plan for sikkerhed efter drab
Langfredag mistede en sosu-assistent livet, efter en beboer på et socialpsykiatrisk bosted overfaldt hende med en kniv. Ministre må indføre national handlingsplan, lyder kravet fra FOA-formand.
Af
Ulla Gunge
26. marts 2016
“Vores medlemmer skal kunne gå på arbejde og have vished for, at de kommer hjem i hel behold.”
Sådan lyder udmeldingen fra FOAs formand Dennis Kristensen, efter den 57-årige sosu-assistent Vivi Nielsen på tragisk vis mistede livet sent fredag aften, da en beboer på hendes arbejdsplads stak hende ned med en kniv.
For ham er sagen et krystalklart eksempel på, at der straks bør indføres en national handlingsplan, som skal sikre ansatte inden for eksempelvis psykiatrien, socialpsykiatrien og ældrepleje mod vold og trusler.
Forbud mod alenearbejde
Vivi Nielsen er den femte ansatte på et bosted, der på bare fire år har mistet livet. Allerede i 2012, efter en drabssag, rejste FOA sammen med en række andre faglige organisationer et krav om at indføre en national sikkerhedsplan til den daværende regering.
Efter løbende at have presset på hos skiftende ministre, mødes de faglige organisationer nu den 9. maj med social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).
Særligt fire forhold skal indeholdes i en sådan handlingsplan, mener Dennis Kristensen:
Der skal etableres en på landsplan godkendt forebyggelsesuddannelse, så ansatte kan forebygge voldsepisoder og lære komme ud af voldssituationer. Der skal indføres forbud mod alenearbejde. Det skal være muligt at få aktindsigt i borgerens journal, så de ansatte har fuld indsigt i, hvilken opgave de står over for med den enkelte borger og hvad det kræver af sikkerhedsforanstaltninger.
Endelig er det afgørende, at borgerne visiteres til det rette behandlingstilbud, hvor man har kompetencerne til at tage sig af præcis de diagnoser, som borgerne har, endda ofte dobbeltdiagnoser, og ikke blot til det sted, hvor der er en ledig plads.
“De meldinger, vi har fået fra vores kolleger de steder, hvor der har været store voldsproblemer, er, at de får folk ind, som de ikke har kompetencerne til at tage sig af, mens andre steder har kompetencerne til præcis de diagnoser. Men med så farlige patienter må vi som samfund leve med at have en kapacitet, som vi ikke nødvendigvis udnytter fuldt ud. For der skal stå en ledig plads, den dag en skal sendes derhen,” siger Dennis Kristensen.
Minister vil forebygge
Karen Ellemann kalder drabet på Vivi Nielsen for “dybt tragisk” og sender sine tanker til de efterladte i den uforståelige og ulykkelige situation.
Ifølge en udtalelse, sendt til fagbladetfoa.dk, er hun parat til at indføre nye nationale retningslinjer for forebyggelse af vold. Retningslinjer, som blandt andet bygger på erfaringer fra de seneste års drabssager på botilbud.
“Jeg vil nu – sammen med sundheds- og ældreministeren – kigge på, hvordan vi kan gøre mere for at forebygge tragedier som denne. Vi vil drøfte med de faglige organisationer, hvad der er behov for af yderligere tiltag på området,” lyder meldingen fra Karen Ellemann.
De øvrige organisationer, som deltager i ministermødet den 9. maj, er Dansk Sygeplejeråd, Socialpædagogernes Landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening, hvis medlemmer ligesom FOAs ofte er udsat for vold og trusler om vold på arbejdspladsen.
Ved grundlovsforhøret lørdag formiddag erkendte den 30-årige beboer fra Lindegården at have stukket Vivi Nielsen med en kniv. Han er nu varetægtsfængslet i surrogat og indlagt på en psykiatrisk afdeling frem til den 14. april.