Kristine: Aldrig mere privat

Efter 5 måneders arbejdsløshed har Kristine Gjedde fundet nyt arbejde i en anden branche. Hun tør ikke arbejde i et privat plejefirma igen. Privat foto

Hendes arbejdsplads gik konkurs i marts, og det ramte Kristine Gjedde hårdt både økonomisk og følelsesmæssigt. Derfor tør hun aldrig arbejde i privat hjemmepleje igen.

10. juli 2015

Det kom som et lyn fra en klar himmel, da det private plejefirma Kærkommen gik konkurs i marts. Siden da har social- og sundhedshjælper Kristine Gjedde været arbejdsløs. Per 1. august har hun fået nyt arbejde, men i en helt anden branche som jobkonsulent.

”Jeg tør ikke arbejde i et privat plejefirma igen. Jeg hører alt for ofte om en ny konkurs i medierne. Det er alt for usikkert, arbejdsmiljøet er dårligt mange steder, og prisen er for høj, hvis der sker en konkurs. Det var et hårdt slag for mig, da jeg mistede mit job hos Kærkommen,” siger hun til Fagbladet FOA.

For hende og kollegerne kom Kærkommens konkurs som en kæmpe overraskelse, fordi det var et stort firma med overenskomst.

”Et kæmpe tomrum”

Efter firmaets konkurs var Kristine Gjedde og hendes kollegaer både økonomisk og følelsesmæssigt påvirket.

”Det har været rigtig hårdt. Jeg har tydeligt kunnet mærke det på humøret og overskuddet. Der opstår et kæmpe tomrum, når man bliver ufrivilligt arbejdsløs fra den ene dag til den anden. Jeg savner mine kollegaer og mine borgere og at mærke, at jeg gør en forskel,” siger Kristine Gjedde.

Hun er samtidig vred og frustreret over, at flere og flere firmaer går konkurs.

”Politikerne bør gøre noget ved modellen, som den er nu. Det fungerer ikke, og både borgerne og vi medarbejdere mærker den største konsekvens,” siger hun.

Økonomisk ramt

For Kristine Gjedde ramte konkursen ekstra hårdt økonomisk, for hun ikke har været medlem af a-kassen længe nok til at kunne låne penge derfra. Hun og hendes mand har derfor været nødt til at bruge hele deres opsparing og dele af børnenes opsparing.

”Jeg mangler 134.000 kroner fra Kærkommen. Det har været rigtig hårdt økonomisk, og vores børn er kede af, at der for eksempel ikke er råd til at tage ud og rejse i sommerferien,” siger hun.

Der kan gå flere år, inden Kristine Gjedde ser sine penge. Hun arbejdede nemlig i Kærkommens Hjørring-afdeling, og lige nu er der juridiske stridigheder om, hvem der skal betale den manglende løn.