Sosu-assistenter uddannes til at undgå medicinfejl
Flere kommune sætter fokus på medicinfejl og uddanner social- og sundhedsassistenterne.
15. marts 2015
Fem kommuner er med i projektet ’I sikre hænder’, hvor de øger indsatsen mod medicinfejl i ældreplejen og botilbud. Medarbejderne undervises i systematik i medicinhåndteringen, og i projektet rapporteres om stribevis af dage uden medicinfejl.
”Social- og sundhedsassistenterne er nærliggende som frontpersoner på det her område. Det vil være oplagt at få mere farmakologi ind i undervisningen og efteruddannelsen,” siger Karen Stæhr, formand for FOAs Social- og Sundhedssektor.
”Social- og sundhedsassistenterne er tæt på borgerne og er ofte i kontakt med den praktiserende læge. Deres kompetencer bruges for lidt, og jeg kan sagtens se dem i en større rolle her,” siger Karen Stæhr.
Sikre rutiner
Thisted Kommune er en af deltagerne i projekt ’I sikre hænder’. I bofællesskabet Grønningen har medarbejderne fået et otte dages undervisningsforløb om medicingivning.”Vi har mere viden og meget mere sikkerhed nu. Og vi er mere aktive, når vi er med beboerne til læge,” siger sosu-assistent Helle Tølbøll.
Da de nåede 200 dage uden medicinfejl holdt de op med at tælle, og nu er fejlfri dage blevet normen.
Mange medicinfejl
Indsatsen mod medicinfejl sker på baggrund af en høj fejlprocent og dødelighed som følge af fejlmedicinering. Nyeste undersøgelse lavet af Københavns Kommune i samarbejde med en række apoteker viser, at omkring 99 procent af de ældre på københavnske plejehjem får forkert medicin.Op mod 100.000 danskere indlægges hvert år som følge af medicineringsfejl, og 3.500 dør som følge af medicinbrug, anslår professor Peter Gøtzsche, Nordic Cochrane Center. Det gør lægemidler til den tredjestørste dræber herhjemme, kun overgået af kræft og hjertesygdomme.