Annonce

Mand står foran hus i Fjerritslev.

Tema: Profit på velfærd

Bosted får kritik for at opløse antipsykotisk medicin i cola til dreng


Ledelsen instruerede personalet på bosted til at give en dreng antipsykotisk medicin skjult i cola. Det rejser kritik af bostedets ledelse. Bostedets advokat afviser nu, at medicinen blev givet.

Annonce

Efter mange forgæves forsøg på at komme i kontakt med Lars Andreasen, leder af bostedskæden Hjorthøjgård,  tog Fagbladet FOA til Nordjylland for at møde ham. Han nægtede dog at komme ud og henviste gennem et lukket vindue til sin advokat.  Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Tip os: Ved du noget om Hjorthøjgård eller de underliggende botilbud Gården, Nordlien, Myagergård eller Akut/MMS, kontakt da Fagbladet FOAs journalist på anee@foa.dk.

Opdateret 17. maj

Ansatte på bostedet Akut/MMS er blevet instrueret i at opløse antipsykotisk medicin i cola til en dreng, der bor på stedet.  Det fremgår af en aktindsigt fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som Fagbladet FOA har fået. Her står der, at styrelsen 13. juli 2017 blev opmærksom på sagen gennem en telefonisk bekymringshenvendelse fra Socialtilsyn Nord.

Læs også: Bosted undlod at fortælle om angiveligt sexovergreb på barn

Bostedets praksis er problematisk, slår kontorchef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Charlotte Hjort, fast:
 
"Det er skjult tvang, og tvangsforanstaltninger er der et helt regelsæt omkring. Og det her må man ikke bare gøre. Det her er bestemt ikke godkendt af myndighederne," siger hun.
 
 

Massivt medicineret

Af dokumenterne fra Styrelsen for Patientsikkerhed fremgår det, at der også var andre problemer med medicineringen på bostedet, der ligger i Fjerritslev i Nordjylland.
 
Styrelsen skriver på baggrund af Socialtilsynets henvendelse, "at der i gentagne tilfælde, men især hos denne dreng, der var massivt medicineret, var tvivl om medicinhåndtering, dosering, præparater."
 
Lars Andreasen er øverste leder af bostedskæden Hjorthøjgård og dermed også leder af bostedet MMS/Akut, som er en del af denne kæde. I en redegørelse til Styrelsen for Patientsikkerhed 3. august 2017 skriver han:
 
"Det er korrekt, som skrevet står, at personalet ved to lejligheder er blevet foreslået at blande barnets lægeordinerede, antipsykotiske medicin op i en læskedrik." 

Læs også: Tilsyn: Bosted lod krænker alene med børn uden opsyn

Lars Andreasen skriver videre, at personalet har begået fejlen på grund af "fejlagtig foreslagsstillen fra øverste ledelse grundet inadækvat viden". 
Med andre ord foreslog ledelsen altså, at personalet i strid med myndighedernes retningslinjer 
skulle opløse medicinen i en cola på grund af utilstrækkelig viden.
 

FOA: Svigt fra ledelsens side

Det er helt uacceptabelt, at den ansvarlige ledelse ikke kender reglerne på området og vejleder personalet forkert, siger sektorformand i Social- og Sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr:
 

Læs også: Bosted forhindrede bevidst tilsyn i at tale med anbragte unge

"Det er et svigt af dimensioner, at den øverste ledelse ikke har styr på reglerne inden for det område, de driver virksomhed. Det er et svigt af børnene, som de har ansvaret for, men de svigter jo også de ansatte, som får en påtale for det her," siger hun.
 
 

Styrelse: Vi har tillid til stedet

Det er snart et år siden, at problemerne blev opdaget og påtalt af myndighederne. Fagbladet FOA har spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed, hvad de siden har gjort for at sikre, at håndteringen af medicin til de anbragte børn og unge på Akut/MMS reelt er blevet bedre.
 
- Har I siden hen været på tilsynsbesøg på Akut/MMS eller gjort andet for at følge op, så de anbragte børn og unge ikke udsættes for lignende i fremtiden? 
 
"Nej, det har vi ikke. Institutionen kom med en redegørelse, som vi fandt fuldt tilfredsstillende, og de gjorde rede for, at det ikke ville ske igen. Det har vi tillid til, at det ikke gør. Vi kan jo ikke komme alle steder og kontrollere alting. Hvis en redegørelse er redelig og ordentlig og et behandlingssted tager vores anmodning om ændring alvorligt, så er det ikke altid, at vi følger op," siger Charlotte Hjort, kontorchef i Styrelsen for Patientsikkerhed.
 

Læs også: Alarmklokkerne ringede lang tid før knivdrab

Fagbladet FOA har allerede skrevet en række artikler om kritisable forhold på bosteder og tilbud, der ligger under Hjorthøjgård. 
Fagbladet FOA ville gerne have stillet leder Lars Andreasen en række spørgsmål i sagen, men han har ikke svaret på de fremsendte spørgsmål. Han henviser til sin advokat. 
 
Lars Andreasens advokat Bjarke Vejby svarede først i en skriftlig kommentar til Fagbladet FOA. Her skrev han blandt andet:

"Opholdssteder har på et tidspunkt befundet sig i et krydsfelt mellem to regelsæt. Vi er pligtige at give den medicin, som ordineres af psykiatrien, og opholdsstederne kender mest af alle på egen krop konsekvenserne, hvis nødvendig ordineret medicinen ikke gives." 

Læs også: Trods drab har ministre ikke svaret på brev fra ansatte

I kommentaren fra advokaten er der nogle uklarheder. Men Fagbladet FOA har valgt ikke at rette i citatet fra advokat Bjarke Vejby, da han i en tidligere mail har skrevet, at han forventer, at medierne behandler svar fra bostedet "100 % loyalt."

Advokat: Endte med ikke at give medicin

Knap et døgn efter publiceringen af artiklen vender advokaten igen tilbage og ønsker nu, at Fagbladet FOA bringer en rettelse.
Advokaten understreger, at det er korrekt, at ledelsen instruerede personalet i at give medicin mod beboerens vilje, men at det at det aldrig skete. I stedet besluttede man at køre drengen til en psykiatrisk afdeling.

“Der er ikke givet medicin mod den pågældendes vilje. Det blev kortvarigt overvejet af ledelsen, men frafaldet efter en diskussion med en medarbejder.”

Styrelsen for Patientsikkerhed skriver i ovenstående dokument, at drengen 'fik medicin opløst i cola'. Fagbladet FOA har i flere dage forsøgt, at få svar på spørgsmål fra Lars Andresen samt hans advokat Bjarke Vejby i sagen. Først efter artiklen blev publiceret modtog Fagbladet FOA en email fra advokat Bjarke Vejby. I mailen hævder Bjarke Vejby, at drengen - I strid med det myndighedernes oplysninger - aldrig fik medicin opløst i sin sodavand.
Advokaten skriver også: “Det er korrekt at den kortvarige overvejelse den 2. juni 2017, der nedte med at gå til læge i stedet, giver anledning til læring, og på det punkt har ledelsen med det samme lagt sig fladt ned overfor tilsynet.”

Fagbladet FOA har valgt ikke at rette stavefejl i citatet fra advokat Bjarke Vejby, da han i en tidligere mail har skrevet, at han forventer, at medierne behandler svar fra bostedet "100 % loyalt."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev